Konec roku mezi sopkami na Kanárských ostrovech

4. 01. 2019 9:44:45
Koncem roku jsem vyměnila sníh za písek a lávové kameny, u nás také sníh nebyl, vánoční shon za trochu větru, ale i sluníčko. Odletěla jsem na jeden z Kanárských ostrovů, na sopečný ostrov Lanzarote, kde stále dřímá činný vulkán.

Náš let trval něco kolem 4,5 hodiny a po odpoledním příletu na Lanzarote byla teplota vzduchu 22°C ve stínu. Hotel byl jen kousek od letiště a to bylo vše, co jsme si včetně výborné stravy přes cestovní kancelář objednali. Další program byl jen a jen v naší moci. Vždy víme kam jedeme a co chceme vidět, tak jsme ho měli připravený již z domova od počítače, včetně autobusového spoje po ostrově.

Kanárské ostrovy jsou součástí Španělského království. Souostroví leží v Atlantském oceánu, tvoří jej celkem 7 hlavních ostrovů – Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera a El Hierro, a každý je úplně jiný. O Gran Canarii a Fuerteventuře jsem již psala. Dost často se pletou s Baleárskými ostrovy. Oproti středoevropskému času byl na Kanárských ostrovech časový posun -1 hodina. Úředním jazykem je španělština a měnou EURO.

Čtvrtý největší a k nám nejbližší ostrov souostroví, Lanzarote, je nazýván "Sopečným ostrovem". O jeho podobu se zasloužily sopečné erupce v letech 1730 až 1824. I v dnešní době pod ostrovem stále dřímá činný vulkán. Najdeme zde velké množství vinic, protože černá vulkanická půda a způsob pěstování jí opravdu svědčí. Na ostrově je také celkem 87 pláží se světlým, světle hnědým nebo černým pískem. Teplota oceánu není ani v létě jako v Egyptě, je pro otužilé, ale o to příjemnější byl návrat z vody. Pro méně odvážné byl u hotelu vyhřívaný bazén. Díky nejslavnějšímu místnímu rodákovi Césaru Manrique je ostrov obohacen a vyzdoben jeho moderními uměleckými díly. Má také zásluhu na tom, že se na ostrově tyčí pouze jediná mohutná výšková budova. Většina budov je několikapatrových a domky místních připomínají spíše bílé krabice, většinou s modrými a zelenými okny a dveřmi.

A jaký byl náš program a co mne zaujalo, se dovíte z přiložených fotografií s textem.

Náš třípatrový hotel s výhledem na Atlantik byl v blízkosti letiště. Letadla začínala létat kolem sedmé hodiny ranní, přes den nevadila a v noci byl klid.

Místní silnice jsou kvalitní a autobusová doprava v častých intervalech spolehlivá.

Autobusem jsme zajeli do hlavního města Arrecife, kde se tyčí již zmíněná jediná výšková budova na ostrově. Zpět jsme došli až k našemu hotelu pěšky. Celkem jsme za týden našeho pobytu po ostrově nachodili kolem 60 kilometrů.

Národní park Timanfaya a její symbol - ohnivý ďábel. Park je přísně chráněný a mezi krátery se dalo jen projíždět. Viděli jsme také na vlastní oči, co ještě v zemi dříme.

Na severu ostrova nás z městečka Orzola převezla loď Biosfera Express na malý ostrůvek La Graciosa. Pluli jsme i s pohřebními věnci, ale bezpečně přistáli v přístavu vesničky Caleta del Sebo. Na ostrově je ještě jen jedna vesnička - Pedro Barba. Naše malá túra vedla mezi sopkami a podél zlověstně rozbouřeného Atlantiku.

Na jihu ostrova v Playa Blance jsem nejprve nevěřila, že nejsou kameny přilepené, ale opravdu nebyly. Na vlastní oči nám to předvedl sám autor.

V městečku Teguise, které leží pod velkým kráterem a nad kterým se tyčí pirátská pevnost Castillo de Santa Barbara, se v neděli konaly místní trhy. Daleké vrcholky národního parku mi hodně připomínaly České středohoří.

Zrovna byl čas vánoční a my mohli oslavit hned Vánoce dvoje, české 24.12. a španělské 25.12. Hotely i ulice zdobily nejen mohutné kaktusy, ale i vánoční stromky a hvězdy, které jsou oblíbené také u nás. Jednu u nás zakoupenou hvězdu od loňských Vánoc mám doma a dokonce mi i zčervenala.

Tolik zámečků lásky, které jsem viděla na pobřežní promenádě v Puerto del Carmen, jsem ještě nikde neviděla. Toto je jen část.

Naposledy jsme se vykoupali a otužili, voda v Atlantiku není totiž moc teplá ani přes léto, a za pár hodin odletěli zpět domů.

Za případnou karmu zase děkuji a přeji krásný nový rok 2019.

Autorka všech fotografií: Jiřina Votavová

Další dva moje blogy z Kanárských ostrovů:

http://jirinavotavova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=644394

http://jirinavotavova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=635924

Autor: Jiřina Votavová | pátek 4.1.2019 9:44 | karma článku: 25.32 | přečteno: 726x

Další články blogera

Jiřina Votavová

Život kolem nás: Kočičák

Život kolem nás není jen samá politika, peníze a starosti, ale i věci hezké, zajímavé a poučné. Je toho hodně a stačí se jen trochu kolem sebe rozhlédnout. Dnes to bude něco pro muže.

2.3.2024 v 11:11 | Karma článku: 16.43 | Přečteno: 319 | Diskuse

Jiřina Votavová

Život kolem nás: Školní sraz po 55 letech

Život kolem nás není jen samá politika, peníze a starosti, ale i věci hezké, zajímavé a poučné. Je toho hodně a stačí se jen trochu kolem sebe rozhlédnout, nebo zavzpomínat. Dnes to bude retro ze základní školy.

3.2.2024 v 11:11 | Karma článku: 24.08 | Přečteno: 683 | Diskuse

Jiřina Votavová

Život kolem nás: Rok motýlů

Život kolem nás není jen samá politika, peníze a starosti, ale i věci hezké, zajímavé a poučné. Je toho hodně a stačí se jen trochu kolem sebe rozhlédnout. Například letošní rok 2024 je rokem barevných křídel.

20.1.2024 v 10:00 | Karma článku: 15.63 | Přečteno: 150 | Diskuse

Jiřina Votavová

Moje malé resumé 2023

Další rok jedné stále spokojené důchodkyně je za námi. Jaký byl? Pestrý a zajímavý. Nabízím několik okamžiků, které jsem na našich loňských cestách zvěčnila. "Navštívila" jsem New York a v lázních Luhačovice "potkala"...

1.1.2024 v 11:11 | Karma článku: 22.21 | Přečteno: 492 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 488 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.58 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 18.71 Průměrná čtenost 495

"Můj současný život je jedna velká dovolená. Plno věcí již nemusím a skoro všechno zatím ještě mohu. Ráda cestuji, chodím a fotím, abych měla jednou na co vzpomínat."

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...